Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede –  Uprava za agrarna plaćanja planira za početak 2021. godine još jedan konkurs namenjen seoskom turizmu (MERA 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja).

 Iznos sredstava za ovaj javni poziv iznosi 1.097.277.145,00 dinara.

Donacije (subvencije) se odnose na izgradnju objekata za pružanje turističkih usluga (objekti za spavanje, prostor za predah, rekreaciju, teren za tenis, otvoreni i zatvoreni objekat sportske rekreacije, dečje igralište, bazeni…), opremanje objekata (nameštaj, televizijska oprema, satelitski prijemnici, radio, audio oprema, mašine i oprema za pranje, sušenje, peglanje…), proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije (solarni paneli, vetro turbine, postrojenja na biomasu…).

Korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u iznosu od najmanje 5.000 evra, a najviše 300.000 evra javne podrške po zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost investicije. IPARD podsticaji se utvrđuju  u procentualnom iznosu do 65% vrednosti prihvatljivih troškova investicije.

Pravo da konkuriše može sledeća lica:

  1. fizička lica;
  2. preduzetnici
  3. privredna društva koja su razvrstana u mikro ili malo pravno lice;

Mesto investicije mora biti u ruralnom području , odnosno, području koji je naseljen sa manje od 150 stanovnika po km2

Korisnik ne sme da ima više od 30 individualnih ležajeva u svim kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj koje ima na celoj teritoriji republike Srbije. Kompletne uslove možete pogledati OVDE