Objavljeno: 5. jula 2018. | Autor: Agencija KRUNET

Povodom godinu dana rada Vlade Srbije, danas je u Subotici ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio prvih deset rešenja o odbravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije. Korisnici sada mogu da krenu sa realizacijom svojih investicija, a potom podnesu i zahtev za isplatu. Preko IPARD programa – pretpristupnog instrumenta finansijske podrške EU našoj poljoprivredi i ruralnom razvoju, ostvariće povraćaj uloženih sredstava od najmanje 60 odsto.

Ministar Nedimović je tim povodom poručio da će uz pomoć IPARD podrške u srpsku poljoprivredu u naredne tri godine biti investirano oko 400 miliona evra.

U skladu sa Finansijskim sporazumom između Vlade Republike Srbije i Evropske komisje, kojim je omogućeno sprovođenje IPARD programa, srpskim poljoprivrednicima omogućeno je da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u, danas Srbija ima prve konkretne ugovore.

“Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika“, istakao je Nedimović.

Rešenja su dodeljena za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri ratarstvom, a jedan voćarstvom.

„Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je određen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade“, ukazao je Nedimović.

Ministar im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otuđenja mehanizacije i vozila do određenog perioda.

Dragiša Kovačević iz Rume, koji se bavi voćarstvom, a kome je danas uručeno rešenje o odobravanju projekta, navodi da će sredstva iskoristiti za kupovinu berača višnje.

„To je mehanizovana berba i nadam se da će mi pomoći u smanjenju troškova, bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana, a pomogla mu je agencija koja je vodila administartivni deo, te je čitav posao, kaže, završio za šest meseci.